82. godišnja skupština BWF

U subotu 22.05.2021. godine održana je u virtuelnom formatu 82. godišnja skupština Svjetske badminton federacije (BWF) koja je bila i izborna, a na kojoj su birani predsjednik, potpredsjednici i članovi vijeća BWF.

Za pozicije predsjednika, potpredsjednika i potpredsjednika za para-badminton bio je samo po jedan kandidat tako da su oni koji su se kandidovali izabrani aklamacijom.

Nove četverogodišnje mandate dobili su kandidati koji su i u prethodne 4 godine zauzimali pozicije za koje su se kandidovali.

Predsjednik Poul-Erik Høyer, potpredsjednik  Khunying Patama Leeswadtrakul i potpredsjednik za para-badminton Paul Kurzo će nastavljajući svoj rad na ovim pozicijama osigurati kontinuitet vođstva koje je u prethodnom periodu značajno doprinjelo razvoju badmintona na globalnom nivou.

Poul-Erik Høyer

Khunying Patama Leeswadtrakul

Paul Kurzo

Za BWF vijeće je na četverogodišnji period izabrano 20 novih članova od kojih se očekuje da doprinesu daljnjem razvoju ovog fantastičnog sporta, naročito se očekuje snažnija podrška manjim i slabije razvijenim asocijacijama.

Jedna od značajnijih tačaka dnevnog reda ove skupštine je bio i prijedlog novog sistema bodovanja poena u mečevima.

Umjesto dosadašnjeg sistema od 3 gema do 21 poena predložen je sistem od 5 gemova do osvojenih 11 poena.

Za usvajanje novog skoring sistema bila je potrebna dvotrećinska većina prisutnih delegata i nakon što je završeno glasanje utvrđeno je da je za prijedlog izmjene sistema bilo 187 a protiv 95 registovanih delegata sa pravom glasom.

Iako je većina delegata bila za promjenu ipak je nedostajalo nešto manje od 1 procenta glasova da prijedlog indonežanske i maldivske federacije bude usvojen.

Tako da će se do sljedećeg razmatranja ovog značajnog elementa badmintonskog sporta mečevi igrati po trenutno važećem skoring sistemu.

Nakon ovog značajnog događaja, izborne skupštine uvijek imaju posebnu težinu, svijet badmintona se okreće badminton turniru na OI u Tokiju, sa velikom nadom da neće doći do odgađanja ovog najznačajnijeg sportskog događaja u karijeri svakog sportiste.