ISTORIJAT

ISTORIJAT

Badminton je OLIMPIJSKI SPORT. Kao demonstracioni sport je prikazan na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine i 1988. godine u Seulu. Prvi put se zvanično našao u takmičarskom programu Olimpijskih igara 1992. godine u Barseloni.

Igre u kojima su se koristili reketi i loptice su se vjekovima igrale na području Azije i Evrope (stara Grčka, Kina, Indija). Korijeni drevnog badmintona datiraju iz perioda od priližno 2000 godina prije nove ere.

Takozvani moderni badminton se razvio u Velikoj Britaniji kao varijanta igre koja se zvala ’’battledore and shuttlecock’’ i čiji naziv u bukvalnom prevodu znači ’’reket i pernata loptica’’.

Igru badmintona, koja je do 1870. godine bila uveliko popularna u Indiji pod nazivom ’Puna’’ (eng. Poona), su u Veliku Britaniju preneli britanski oficiri koji su u tom periodu boravili u ovoj prekomorskoj koloniji. Povratkom oficira u Englesku se osnivaju prvi klubovi i dodatno se unaprijeđuju pravila igre.

Badminton se u današnjem obliku igra u Engleskoj od 1873. godine, a naziv je dobio po imanju vojvode od Bjuforda u Gločesteru (eng. ’’Badminton house in Glochestershire’’).

BADMINTON HOUSE

Svjetska badminton federacija je osnovana 5. jula 1934. godine u Londonu (tada pod imenom International Badminton Federation – IBF). Odluka o osnivanju je donešena na osnivačkoj Skupštini kojoj je prisustvovalo devet nacionalnih badminton federacija: Kanada, Danska, Engleska, Francuska, Irska, Holandija, Novi Zeland, Škotska i Vels. Na osnivačkoj Skupštini je izabran prvi predsjednik Svjetske badminton federacije (Džordž Alan Tomas) i ustanovljena su pravila igre koja, uz izvjesne izmjene, važe i danas.

 

 

Sjedište Svjetske badminton federacije je od osnivanja pa sve do 1. oktobra 2005. godine bilo locirano u Čeltenhemu (Engleska) kada se premješta u Kuala Lumpur (Malezija).

Na vanrednoj sjednici godišnje Skupštine Svetske badminton federacije koja je održana 24. septembra 2006. godine u Madridu (Španija) je odlučeno da usvoji novo ime koje je danas u upotrebi (Badminton World Federation – BWF). Svetska badminton federacija danas broji 195 članova koji su raspoređeni u okviru 5 kontinentalnih konfederacija (Evropska badminton konfederacija, Azijska badminton konfederacija, Badminton konfederacija Okeanije, Panamerička badminton konfederacija, Afrička badminton konfederacija).

Evropska badminton konfederacija (Badminton Europe Confederation – BEC), koja predstavlja jednu od pet kontinentalnih konfederacija – članica Svjetske badminton federacije, je osnovana 27. septembra 1967. godine u Frankfurtu (tada pod imenom European Badminton Union – EBU). Osnivanje kontinentalne konfederacije je inicirano od strane Svjetske badminton federacije i Nemačke badminton federacije koja je predložila da se organizuje prvo zvanično Prvenstvo Evrope u badmintonu za seniore. Odluka o osnivanju je donešena na osnivačkoj Skupštini kojoj je prisustvovalo jedanaest evropskih nacionalnih badminton federacija: Austrija, Belgija, Čehoslovačka, Danska, Engleska, Finska, Njemačka, Holandija, Norveška, Švedska i Švajcarska. Na pomenutoj Skupštini je izabran prvi predsjednik Evropske badminton konfederacije – švajcarac Hans Peter Kunc.

 

Pod pokroviteljstvom Svjetske badminton federacije i kontinentalnih badminton konfederacija se održava veliki broj takmičenja: svjetska i kontinentalna prvenstva za seniore i juniore, kao i veliki broj međunarodnih turnira u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Prvo i najstarije zvanično takmičenje u badmintonu je održano 4. aprila 1899. godine u engleskom gradu Gilfordu pod nazivom ALL ENGLAND OPEN BADMINTON CHAMPIONSHIPS. Takmičenje je u početku organizovano u konkurencijama muških, ženskih i mješovitih parova. Kasnije, 1900. godine se postojeći program šampionata proširuje uvođenjem konkurencija muškarci i žene pojedinačno. Ovo takmičenje je dugo važilo za nezvanično prvenstvo Svijeta, sve do 1977. godine kada se pod pokroviteljstvom Svjetske badminton federacije organizuje prvo zvanično Svjetsko prvenstvo u individualnim konkurencijama.

 

 

Ekipni šampionat svijeta za muške timove pod nazivom THOMAS CUP je prvi put održan 1948. godine u Prestonu (Engleska), dok je Ekipni šampionat svijeta za ženske timove pod nazivom UBER CUP prvi put održan u Lankaširu (Engleska) 1957. godine. Prvi ekipni šampionat svijeta za mješovite timove pod nazivom SUDIRMAN CUP je održan 1989. godine u Džakarti (Indonezija). Prvo Svjetsko prvenstvo za juniore je održano u Džakarti (Indonezija) 1992. godine. Prvo Svjetsko prvenstvo u mješovitim timovima za juniore je održano u Guangzou (Kina) 2000. godine.

 

Osnivanjem Evropske badminton konfederacije se postepeno započinje sa uvođenjem i organizacijom niza velikih sportskih događaja, pre svega evropskih prvenstava. Prvo Evropsko prvenstvo za seniore je održano u Bohumu (Nemačka) u aprilu 1968. godine.

Prvo Evropsko prvenstvo za juniore je održano u Vorburgu (Holandija) u aprilu 1969. godine.

Prvo Evropsko prvenstvo za mješovite timove je održano u Karlskroni (Švedska) 1972. godine.

Prvo Evropsko prvenstvo za muške i ženske timove je održano u Solunu (Grčka) 2006. godine.

Prvo Evropsko prvenstvo za juniore u ekipnim konkurencijama je održano u Kopenhagenu (Danska) 1975. godine.

Prvo Evropsko prvenstvo u ekipnoj konkurenciji za igrače do 17 godina je održano u Cetnievu (Poljska) 1990. godine.

Prvo Evropsko prvenstvo u individualnim konkurencijama za igrače do 17 godina je održano u Medvodama (Slovenija) 2009. godine.

Prvo Evropsko prvenstvo za igrače do 15 godina je održano u Bazelu (Švajcarska) 2014. godine.

Prvo Evropsko klupsko prvenstvo je održano u Gepingenu (Nemačka) 1978. godine.

Prvo Evropsko prvenstvo za veterane je održano u Amersfortu (Holandija) 2006. godine.

Balkanska badminton asocijacija (Balkan Badminton Association – BBA) je osnovana 1992. godine u Bukureštu (Rumunija). Misija Balkanske badminton asocijacije, kao otvorenog međunarodnog saveza, je razvoj, promocija i popularizacija badmintona, kao olimpijskog sporta, na Balkanu i šire. Osnovne aktivnosti BBA čine prvenstva Balkana koja se organizuju više od 25 godina.

Počevši od seniorskih, preko prvenstva Balkana za juniore (do 19 godina) i mlađe uzrasne kategorije, takmičarski program se, kroz godine postojanja i rada BBA, uspešno razvijao. Danas godišnji kalendar takmičenja BBA čine balkanski šampionati za seniore, takmičare do 13, 15, 17, 19 godina i veterane. U više navrata su organizovana i balkanska klupska prvenstva. BBA trenutno broji 12 članica, nacionalnih badminton federacija i to: Srbije, Bugarske, Turske, Grčke, Rumunije, Moldavije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Gruzije i Jermenije.

Mediteranska badminton konfederacija (Confederation of Mediterranean Badminton – COMEBA) je organizacija koja ima za zadatak promociju i razvoj badmintona u Mediteranskom basenu kao i održavanje kontinuiteta prisustva badmintona na Mediteranskim igrama. Posle godina neaktivnosti rad Mediteranske badminton konfederacije je formalno obnovljen 29. jula 2006. godine u Kazablanki (Maroko). Trenutno broji 19 članica, nacionalnih badminton federacija.

 

 

Badminton spada u grupu najrasprostranjenijih i najmasovnijih olimpijskih sportova. Nacionalni je sport u Kini, Indoneziji, Maleziji, Indiji, Južnoj Koreji iz kojih dolazi najveći broj najkvalitetnijih igrača i igračica. U Evropi se najviše igra u Danskoj, Engleskoj, Holandiji, Francuskoj i Njemačkoj, ali je po dobijanju statusa Olimpijskog sporta (Olimpijske igre u Barseloni, 1992. godine) u naglom razvoju i u drugim zemljama. Tradicionalno najuspješnija evropska država u badmintonu u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji jeste Danska (Pol Erik Hojer Larsen – olimpijski šampion 1996. godine), dok Španija posljednjih godina bilježi izuzetne rezultate u pojedinačnoj ženskoj konkurenciji (Karolina Marin – aktuelna olimpijska i svetska prvakinja).

Na našim prostorima razvoj badmintona počinje poslije drugog svjetskog rata i upražnjava se uglavnom u rekreativnom obliku. U tom periodu se takmičarski badminton igrao isključivo u Sloveniji, a Badminton savez Slovnije je rgistrovan 1976. godine.

Hrvatski badminton savez je osnovan 1991. godine, Badminton savez Srbije je osnovan 1998. godine, a Badminton federacija Makedonije je osnovana 2003. godine.

Badminton savez Bosne i Hercegovine je osnovan 2006. godine.