SHUTTLE TIME

SHUTTLE TIME

BWF je 2012. pokrenuo „Shuttle Time“, program namjenjen promociji badmintona u školama  koji podržava princip da djeca trebaju voditi zdrav i aktivan život, kako u školi, tako i izvan nje. Cilj BWF-a je učiniti badminton jednim od najpopularnijih i najprihvatljivijih školskih sportova na svijetu.

„Shuttle Time“ nudi nastavnicima škola pristup besplatnim resursima, obuci i opremi koja podržavaju podučavanje ugodnih, sigurnih i inkluzivnih badminton aktivnosti za djecu uzrasta od 5-15 godina. „Shuttle time“ časovi dizajnirani su da pruže djeci pozitivnu sliku o badmintonu kroz brojne mogućnosti za zabavu, interakciju s drugima i doživljaj uspjeha.

https://shuttletime.bwfbadminton.com/

BWF je za sve uključene u program obezbjedio edukaciju putem seminara za “Shuttle time” tutore i “Shuttle time” nastavnike. Oni koji su kroz seminare stekli zvanje tuotora imaju mogućnost i pravo da organizuju seminare za “Shuttle time” nastavnike na nacinalnom nivou. “Shuttle time” nastavnici su edukovani iz oblasti tehnike i taktike badmintona za rad sa djecom u okviru školskih badminton sekcija.

Badminton savez Bosne i Hercegovine je u periodu od 2009. do 2014. godine  realizovao projekat razvoja badmintona u školama pod nazivom “Mikrofinova škola badmintona”. U projekat je bilo uključeno više od 20 škola na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a kroz projekat je školama donirana badminton oprema, vršena edukacija trenera školskih badminton sekcija i organizovanje školskih sekcija u dogovoru sa školama.

 

Uz podršku partnera pored opreme koja je donirana školama,,, za trenere školskih sekcija je bila obezbjeđena i naknada za njihov rad u sekcijama.

Za članove školskih sekcija na polugodištu i na kraju godine organizovani su turniri školske badminton lige na kojima su mogli pokazati stečeno znanje iz oblasti tehnike I taktike badmintona.

Prevashodna namjena “Mikrofinove škole badmintona” je bilo upoznavanje djece sa badmintonom i njegovo omasovljenje među školskom odjecom i omladinom.

Upoznavanje djece, roditelja, nastavnog osoblja, uprava škola i cjelokupne javnosti sa prednostima koje badminton ima za djecu je trebao biti jedan od prvih koraka ka uvođenju badmintona u redovnu nastavu fizičkog vaspitanja u školama.

“Mikrofinova škola badmintona” je bila u velikoj mjeri preteča Shuttle Time projekta Svjetske badminton federacije. Zbog opšteg stanja u zemlji ona nije uspjela u punoj mjeri ostvariti svoju namjenu. Zahvaljujući njoj ipak se spoznaja o ovom lijepom sportu proširila na teritoriji cijele zemlje.

Badminton savez BiH i dalje ostaje posvećen školskim badminton projektima za koje nastoji naći pouzdane i ozbiljne partnere, uz očekivanu podršku od BWF i BEC.

 

Preuzmite PDF dokumente za edukatore:

PDF 1

PDF 2