AIR-BADMINTON

AIR-BADMINTON

Malo je onih koji nisu bili u prilici na nekom izletu uzeti u ruke badminton rekete i zajedno sa svojim partnerom nastojali što duže održati lopticu u zraku. To je bila omiljena zabava mnogima, a u svijesti velike većine badminton je bio baš to-sport za izlete i sport koji se upražnjava na svježem zraku, izvan dvorana, na otvorenom prostoru.

 

Svi oni koji su uključeni u takmičarski badminton znaju da se radi o sportu koji sa izletničkim badmintonom dijeli iste rekvizite: rekete i badminton lopticu, ali filozofija igre je potpuno različita, u takmičarskom badminton nastojim preko mreže položiti lopticu na protivnikovu stranu precizno definisanog badminton terena, i na taj način zaraditi poen. I to je ,sve do sada, bio isključivo dvoranski sport. Razlog je , prije svega, bio uticaj vjetra na let badminton loptice (korpice).

U Svjetskoj badminton federaciji (BWF) su bili svjesni koliko bi za promociju i razvoj našeg sporta bilo dobro da svi zaljubljenici u takmičarski badminton mogu uživati u svom omiljenom sportu izvan dvorane.

Zato je u proteklih pet godina trajao proces koji je trebao ukloniti najvažniju prepreku: riješiti dizajn i karakteristike badminton loptice koja se može nositi sa vjetrom na način koji bi igru na otvorenom doveo u okvire koji bi zadovoljili sve one koji požele da se zabave igrajući badminton na svježem zraku, na travi, betonu ili pijesku.

Nakon 30 različitih prijedloga za dizajn loptice projekat pod nazivom “AirShuttle” je konačno iznjedrio rješenje koje u velikoj mjeri zadovoljava sve ono što se očekuje od nove loptice.

Tako su se stekli uslovi da BWF lansira novi projekat pod nazivom “Air Badminton” koji ima zadatak da promoviše novu igru širom planete.

 

Sve članice BWF su u 2020. godini dobile prve kontigente novih badminton loptica što je omogućilo da se započne proces promocije nove varijante badmintona.

 

U uslovima pandemije koja vlada širom svijeta i diktira uslove pod kojima se odvija život, sa mnoštvom restriktivnih mjera, badmintonaši iz Sarajeva i Banja Luke su u toku ljeta ipak uspjeli testirati novu lopticu i okušati se u novoj varijanti badmintona.

Prvi utisci su pozitivni, ali za potpuniji doživljaj ipak ćemo svi morati sačekati normalizaciju života u svim njegovim segmentima.

U budućnosti se mogu očekivati i zvanična takmičenja u “AirBadmintonu”, poput onih u odbojci na pijesku.